Essentiële tips voor het onderhoud van nachtbeugels

Essentiële tips voor het onderhoud van nachtbeugels

Een nachtbeugel is een essentieel hulpmiddel voor velen die hun tanden recht willen houden na een orthodontische behandeling of om bepaalde tandheelkundige problemen te corrigeren. Net als elk ander medisch apparaat, vereist een nachtbeugel regelmatig en zorgvuldig onderhoud om zijn effectiviteit te behouden en hygiënisch te blijven. Je nachtbeugel reinigen kan namelijk heel erg eenvoudig maar het moet wel goed gebeuren. In dit artikel delen we essentiële tips voor het onderhoud van nachtbeugels.

1. Maak je nachtbeugel elke ochtend schoon

Het is cruciaal om je nachtbeugel dagelijks te reinigen. Bacteriën en tandplak kunnen zich 's nachts ophopen op de beugel. Spoel je beugel af zodra je opstaat en poets het voorzichtig met een zachte tandenborstel en koud of lauw water. Vermijd heet water, omdat dit het materiaal van de beugel kan vervormen.

2. Bewaar je nachtbeugel op een hygiënische plek

Wanneer je je nachtbeugel niet gebruikt, moet deze veilig en schoon worden opgeborgen. Gebruik een ademende beugeldoos om bacteriële groei te voorkomen. Zorg ervoor dat de beugel volledig droog is voordat je deze opbergt om de vorming van schimmel en nare geurtjes te voorkomen.

3. Gebruik een gespecialiseerd reinigingsapparaat

Wist je dat een nachtbeugel wel meer bacteriën kan bevatten dan een toiletbril? Daarom is het zo ontzettend belangrijk dat deze elke dag grondig wordt gereinigd. De beste manier om dit te doen is door gebruik te maken van een ultrasonische reiniger die op basis van hele hoge trillingen en een UV licht de nachtbeugel schoonmaakt en alle bacteriën elimineert. Deze techniek wordt al jaren gebruikt door tandartsen om alle apparatuur gereedschap mee te steriliseren.

Wij hebben zelf onze eigen Ultrasonic UV Cleaner. Deze bevat zowel ultrasoon trillingen op 42.000 Hz en ook nog een UV licht die ervoor zorgt dat de bacteriën worden gedood. Mocht je nachtbeugel heel erg vies zijn, kun je altijd proberen om de cleaner te gebruiken in combinatie met een reinigingstablet.

 

 

4. Gebruik nooit agressieve schoonmaakmiddelen

Het is belangrijk om agressieve chemicaliën zoals bleek en alcoholhoudende producten te vermijden. Deze kunnen het materiaal van je nachtbeugel aantasten, waardoor het kan verzwakken of breken. Kies voor producten die veilig zijn voor gebruik op zachte kunststoffen.

5. Laat je beugel regelmatig nakijken door je orthodontist

Tijdens je reguliere tandheelkundige controles, neem je nachtbeugel mee zodat je tandarts of orthodontist deze kan inspecteren op eventuele problemen. Zij kunnen professioneel advies geven over de zorg voor je beugel en indien nodig aanpassingen doen. Het is vooral belangrijk dat je nachtbeugel goed aansluit op je gebit. Heb je hier twijfels over? Raadpleeg dan je tandarts of orthodontist.

Conclusie

Een goede verzorging van je nachtbeugel is essentieel voor je tandgezondheid en om de levensduur van de beugel te verlengen. Door deze eenvoudige maar effectieve tips te volgen, zorg je ervoor dat je nachtbeugel schoon en functioneel blijft, wat bijdraagt aan een blijvend mooie glimlach. Bekijk hier de tips over hoe je je Invisalign beugel moet schoonmaken.

Veelgestelde vragen voor het onderhoud van nachtbeugels

 1. Hoe vaak moet ik mijn nachtbeugel reinigen?
  Je moet je nachtbeugel elke dag reinigen nadat je hem hebt gedragen.

 2. Wat moet ik doen als mijn nachtbeugel begint te ruiken?
  Als je beugel begint te ruiken, is dit een teken dat je misschien niet grondig genoeg reinigt. Overweeg om de reinigingsfrequentie te verhogen en zorg voor een dieptereiniging met gespecialiseerde producten.

 3. Kan ik mijn nachtbeugel met tandpasta poetsen?
  Het is niet aanbevolen om tandpasta te gebruiken omdat dit schurende stoffen kan bevatten die de beugel kunnen beschadigen. Gebruik liever milde zeep of een speciale reiniger.

 4. Hoe lang gaat een nachtbeugel mee?
  Met goed onderhoud kan een nachtbeugel meerdere jaren meegaan, maar dit is afhankelijk van vele factoren, zoals het materiaal en hoe vaak je het draagt. Raadpleeg je orthodontist voor een specifieker tijdframe.

 5. Wat moet ik doen als mijn nachtbeugel beschadigd is?
  Als je beugel beschadigd is, probeer het niet zelf te repareren. Neem contact op met je orthodontist voor professioneel advies of vervanging.
Terug naar blog