Hoe maak je een Invisalign beugel schoon?

Hoe maak je een Invisalign beugel schoon?

Het dragen van een Invisalign beugel of een andere aligner komt met de verantwoordelijkheid om deze goed schoon te houden. Gezien het feit dat je de beugel bijna de hele dag draagt (geadviseerd wordt om deze 22 uur in te hebben), is het cruciaal om te weten hoe je deze effectief reinigt. In deze gids delen we essentiële tips en methoden om je Invisalign beugel schoon en fris te houden. Dus hoe maak je een Invisalign beugel schoon?

Het belang van een schone Invisalign beugel

Invisalign beugels zijn in direct contact met speeksel, voedsel en drank, wat kan leiden tot de opbouw van bacteriën en voedselresten. Dit niet alleen veroorzaakt slechte adem en tandvleesirritatie, maar kan ook leiden tot de verkleuring van de aligner/beugel. Regelmatige reiniging zorgt voor een gezonde mond en voorkomt tandheelkundige problemen. Het wordt aangeraden om je aligners uit te doen als je gaat eten of drinken, de ervaring leert dat men toch regelmatig de aligners in laat tijdens het bijvoorbeeld drinken.

Dagelijkse reiniging van je Invisalign

Je Invisalign beugel schoonmaken moet deel uitmaken van je dagelijkse mondverzorgingsroutine. Het is aanbevolen om de beugel te reinigen elke keer als je je tanden poetst, evenals na het eten of drinken van kleverige of zoete producten. Gebruik lauw water en een zachte tandenborstel voor de reiniging, en vermijd tandpasta, aangezien dit schurende effecten kan hebben.

De beste manier om je aligners te reinigen is door gebruik te maken van onze Ultrasonic UV Cleaner. Dit werkt enorm simpel, als jij je eigen tanden gaat poetsen vul je de cleaner met water, doe je de aligners in de cleaner drukt op het knopje en wacht 5 minuten. En je bent alweer klaar! Perfect voor dagelijkse hygiëne.

Tips voor effectieve reiniging

  • Gebruik een zachte tandenborstel en milde zeep of een speciale reinigingsgel voor aligners.
  • Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit de vorm van je beugel kan veranderen.
  • Bewaar je beugel op een schone plaats wanneer je hem niet draagt om ophoping van stof en bacteriën te voorkomen.
  • Ultrasonic UV Cleaner

Ultrasonic UV Cleaner

De Ultrasonic UV Cleaner ™ is een hoogwaardige reinigingsapparaat dat gebruikmaakt van geavanceerde ultrasone technologie en UV-licht voor het grondig schoonmaken van aligners, nachtbeugels, kunstgebitten, en meer.

Met 42.000 Hz ultrasone golven zorgt het voor een diepe reiniging door middel van cavitatie, effectief vuil en bacteriën verwijderend uit alle hoeken en kieren. De 360° reinigingsmethode verzekert dat elke plek grondig gereinigd wordt, terwijl het UV-licht 99,99% van de bacteriën en schimmels elimineert, wat zorgt voor een optimale mondhygiëne. Deze technologie is veilig, betrouwbaar en al lang in gebruik in verschillende professionele sectoren.

 

 

Grondige reinigingstechnieken

Voor een diepere reiniging kun je ook nog speciale bruistabletten voor aligners gebruiken als de aligners erg vervuild zijn. Deze methode zorgt voor een grondige reiniging en verwijderen hardnekkige aanslag en bacteriën. We raden dan wel aan om de combinatie te gebruiken van de Ultrasonic UV Cleaner met een bruistablet, deze kun je gerust in de cleaner doen.

Aligners schoonmaken

Het schoonmaken van aligners is nog nooit zo eenvoudig geweest. Aligners hebben snel de neiging om te verkleuren en kan een bron zijn van bacteriën. Daarom is het aan te raden om je aligners goed schoon te maken en houden. De Ultrasonic UV Cleaner maakt dit proces heel erg eenvoudig. Niet alleen voor je aligners kun je de cleaner gebruiken maar ook voor: bleekbitjes, prothesen, kunstgebitten en nog veel meer. 

Conclusie

Een schone Invisalign beugel is cruciaal voor een gezond gebit en een frisse adem. Door de juiste reinigingsroutines en producten te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je beugel in topconditie blijft. Regelmatige en effectieve reiniging voorkomt de opbouw van bacteriën en zorgt voor een comfortabele en effectieve orthodontische behandeling.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van Invisalign beugels

  1. Hoe vaak moet ik mijn Invisalign beugel schoonmaken?
    Het is aanbevolen om je Invisalign beugel te reinigen elke keer als je je tanden poetst, minimaal twee keer per dag. Daarnaast is het verstandig om de beugel schoon te maken na het eten of drinken van kleverige of zoete producten.

  2. Welke producten moet ik gebruiken om mijn Invisalign beugel schoon te maken?
    Wij adviseren om de Ultrasonic UV Cleaner te gebruiken voor het reinigen van Invisalign beugel / aligners. Dit zorgt ervoor dat 99,9% van alle bacteriën wordt gedood. Daarnaast is het enorm handig en werkt het snel.

  3. Kan ik heet water gebruiken om mijn Invisalign beugel schoon te maken?
    Nee, het gebruik van heet water wordt afgeraden omdat dit de structuur van de beugel kan vervormen. Gebruik altijd lauw of koud water voor het reinigen.

  4. Hoe verwijder ik hardnekkige vlekken van mijn Invisalign beugel?
    Voor hardnekkige vlekken kun je de beugel laten weken in een oplossing van bruistabletten speciaal bedoeld voor aligners. Deze tabletten helpen om vlekken en opbouw van bacteriën effectief te verwijderen. Het beste is om dan de Ultrasonic UV Cleaner te gebruiken in combinatie met een reinigingstablet.

  5. Is het veilig om een ultrasonische reiniger te gebruiken voor mijn Invisalign beugel?
    Ja, ultrasonische reinigers zijn veilig en effectief voor het schoonmaken van Invisalign beugels. Deze apparaten gebruiken geluidsgolven om vuil en bacteriën grondig te verwijderen zonder de beugel te beschadigen.

  6. Wat moet ik doen als ik mijn Invisalign beugel niet direct na het eten kan schoonmaken?
    Als je je beugel niet meteen kunt schoonmaken, spoel dan op zijn minst je mond met water om voedselresten en suikers te verwijderen. Reinig je beugel zo snel mogelijk om de opbouw van bacteriën te voorkomen.

  7. Waar moet ik mijn Invisalign beugel bewaren als ik hem niet draag?
    Bewaar je Invisalign beugel in de bijgeleverde houder om te voorkomen dat er stof en bacteriën op komen. Zorg ervoor dat de houder schoon en droog is.

  8. Kan het schoonmaken van mijn Invisalign beugel de levensduur verlengen?
    Ja, regelmatig en zorgvuldig schoonmaken kan niet alleen de hygiëne van de beugel verbeteren maar ook de levensduur verlengen door het voorkomen van degradatie door bacteriën en vlekken.

  9. Hoe weet ik dat mijn beugel goed schoon is?
    Je beugel moet helder en vrij van zichtbare vlekken zijn. Ook zou er geen geur moeten zijn als deze goed schoon is gemaakt. Als je twijfelt, overweeg dan professioneel advies in te winnen bij je orthodontist.
Terug naar blog